مدرک آشپزی فنی حرفه ای: راهی به سوی حرفهای شدن یا فقط یک کاغذ پاره؟ (خلاصه تجربیات نی نی سایت)
داشتن مدرک آشپزی فنی حرفه ای برای خیلی از خانمهای خانهدار و حتی آقایون، یه جورایی یه آرزو محسوب میشه. اما واقعا ارزش داره وقت و هزینه صرف کرد و این مدرک رو گرفت؟ تو این پست، میخوایم یه نگاهی بندازیم به تجربیات نی نی سایتیها و ببینیم کیا راضی بودن و کیا پشیمون!
تو اینترنت و مخصوصا تو نی نی سایت، خیلی ها در مورد این مدرک صحبت کردن و تجربیاتشون رو به اشتراک گذاشتن. ما 20 مورد از مهمترین نکاتی که از نظراتشون برداشت کردیم رو اینجا براتون لیست کردیم:
- ✅بعضیها میگفتن برای گرفتن مجوز کسب و کار (مثل رستوران یا کیترینگ) لازمه.
- ✅بعضیها میگفتن توی مصاحبه های استخدامی یک امتیاز محسوب میشه.
- ✅عده ای معتقد بودن فقط برای علاقه شخصی خوبه و کاربرد دیگه ای نداره.
- ✅خیلی ها تاکید داشتند که مهارت عملی خیلی مهمتر از مدرکه.
- ✅بعضیها میگفتن آموزشگاه های مختلف، کیفیت متفاوتی دارن.
- ✅چند نفر از گرون بودن هزینه های دوره گله داشتن.
- ✅تعدادی از شرکت در دوره ها و آشنایی با تکنیک های جدید آشپزی ابراز خوشحالی کرده بودند.
- ✅برخی از بی کیفیت بودن مواد اولیه مورد استفاده در آموزشگاه ها انتقاد میکردند.
- ✅چند نفر از عدم ارائه گواهی نامه معتبر در پایان دوره شکایت داشتند.
- ✅بعضی از افراد میگفتن مدرک برای گرفتن وام خوداشتغالی کمک میکنه.
- ✅افرادی بودند که از طریق این مدرک، کسب و کار خانگی خودشون رو راه انداخته بودن.
- ✅تعدادی از عدم به روز بودن سرفصل های آموزشی گله داشتند.
- ✅برخی از اینکه بعد از گرفتن مدرک باز هم نیاز به کارآموزی داشتند، صحبت میکردند.
- ✅افرادی بودند که میگفتند بدون مدرک هم میشه آشپز حرفه ای شد.
- ✅چند نفر از مدرک برای ارتقا شغلی استفاده کرده بودند.
- ✅برخی از اینکه دوره ها فقط تئوری هستند و عملی نیستند، ناراضی بودند.
- ✅افرادی بودند که میگفتند بعد از گرفتن مدرک بهشون پیشنهاد کار شده.
- ✅تعدادی از اینکه مدرک اعتبار بین المللی نداره، انتقاد میکردند.
- ✅برخی از مدرس های دوره ها تعریف و تمجید کرده بودند.
- ✅افرادی بودند که از مدرک برای آموزش آشپزی به دیگران استفاده میکردند.

به طور کلی، به نظر میرسه که داشتن مدرک آشپزی فنی حرفه ای میتونه مزایایی داشته باشه، اما به تنهایی کافی نیست و مهارت عملی و تجربه کاری نقش مهم تری رو ایفا میکنن.
انتخاب آموزشگاه مناسب و تحقیق در مورد کیفیت دوره ها هم خیلی مهمه. قبل از ثبت نام، حتما با کسایی که قبلا این دوره ها رو گذروندن صحبت کنید.
مدرک آشپزی فنی حرفه ای: تجربیات نی نی سایتی ها
آغاز راهی خوشمزه: چرا مدرک آشپزی فنی حرفه ای؟
گرفتن مدرک آشپزی فنی حرفه ای میتونه یه سکوی پرتاب باشه برای کسایی که عاشق آشپزی هستن و میخوان این عشق رو به یه حرفه پولساز تبدیل کنن. از تاسیس یه کسب و کار کوچیک خونگی بگیر تا کار کردن تو بهترین رستوران ها، این مدرک میتونه درها رو به روتون باز کنه. تو این پست، یه سری از تجربه های نی نی سایتی ها رو جمع آوری کردم که مدرک آشپزی فنی حرفه ای دارن. این تجربیات میتونه بهتون کمک کنه یه دید کلی نسبت به این مدرک پیدا کنین و تصمیم بگیرین که آیا این مسیر برای شما مناسبه یا نه. شروع کنیم با خلاصه 20 مورد از تجربه های نی نی سایتی ها:
توجه:
به دلیل حفظ حریم خصوصی کاربران، نام کاربری افراد ذکر نشده است.
هشدار:
تجربیات زیر صرفا نظرات شخصی بوده و تضمینی برای موفقیت یا عدم موفقیت شما نیست.
تجربه شماره 1: مدرک گرفتم، الان دارم کیک خونگی درست می کنم و می فروشم!
خیلی راضیم! آموزش هایی که تو فنی حرفه ای دیدم خیلی کاربردی بودن. الان یه پیج اینستاگرام دارم و کیک و شیرینی خونگی میفروشم. درآمدش هم بد نیست. البته اوایلش سخت بود، باید خیلی تلاش میکردم و تبلیغات میکردم. ولی کم کم مشتری هام بیشتر شدن. اگه حوصله و پشتکار داشته باشید، حتماً موفق میشید. مهم اینه که کیفیت کارتون خوب باشه و مشتری ها راضی باشن. قیمت ها هم باید منصفانه باشن. در کل از گرفتن مدرک راضی هستم.
تجربه شماره 2: به درد استخدام تو رستوران های خوب می خوره!
من مدرک آشپزی رو گرفتم و بعدش رفتم تو یه رستوران ایتالیایی معروف کار پیدا کردم. مدرک خیلی تاثیر داشت تو اینکه منو استخدام کنن. البته تجربه هم مهمه، ولی مدرک نشون میده که شما یه سری اصول اولیه رو بلدید. تو رستوران خیلی چیزای دیگه هم یاد گرفتم. الان دیگه خیلی حرفه ای شدم. اگه هدفتون کار کردن تو رستورانه، حتما مدرک بگیرید. هم حقوقش بهتره، هم امکان پیشرفتتون بیشتره. فقط باید صبر و حوصله داشته باشید و سخت کار کنید.
تجربه شماره 3: فقط مدرک کافی نیست، باید خلاقیت هم داشته باشی!
من مدرک آشپزی دارم، ولی به نظرم فقط مدرک کافی نیست. باید خلاقیت هم داشته باشی و بتونی غذاهای جدید ابداع کنی. من خیلی سعی کردم غذاهای سنتی رو با یه روش جدید درست کنم. اینطوری تونستم مشتری جذب کنم. مردم دنبال چیزای جدید و خاص هستن. پس فقط به آموزش های فنی حرفه ای اکتفا نکنید، خودتون هم مطالعه کنید و تحقیق کنید. مهم اینه که بتونید یه امضای خاص برای خودتون داشته باشید. من الان یه رستوران کوچیک دارم و خیلی راضیم.
تجربه شماره 4: مدرک گرفتم، ولی هنوز کار پیدا نکردم!
من مدرک آشپزی رو گرفتم، ولی هنوز نتونستم کار پیدا کنم. خیلی جاها رفتم برای مصاحبه، ولی قبولم نکردن. فکر میکنم رقابت خیلی زیاده. خیلی ها هستن که مدرک دارن و دنبال کار میگردن. شاید باید برم یه دوره تخصصی دیگه بگذرونم یا یه مهارت دیگه یاد بگیرم. ناامید نمیشم، ولی باید بیشتر تلاش کنم. به نظر من باید شبکه سازی هم قوی باشه، با آدم های دیگه ارتباط برقرار کرد. امیدوارم یه روزی بتونم یه کار خوب پیدا کنم.
تجربه شماره 5: دوره های عملی خیلی مهم هستن!
من تو دوره های عملی فنی حرفه ای خیلی چیزا یاد گرفتم. به نظرم دوره های عملی خیلی مهم تر از دوره های تئوری هستن. تو دوره های عملی بود که تونستم با مواد اولیه مختلف آشنا بشم و تکنیک های آشپزی رو یاد بگیرم. اگه میخواین مدرک آشپزی بگیرید، حتماً به دوره های عملی توجه کنید. سعی کنید تو دوره های عملی فعال باشید و سوال بپرسید. اینطوری میتونید بهترین استفاده رو از این دوره ها ببرید. من الان تو یه هتل کار میکنم و خیلی از تجربه هایی که تو دوره های عملی یاد گرفتم به دردم خورده.
تجربه شماره 6: مدرک، یه پیش زمینه خوبه!
مدرک آشپزی فنی حرفه ای، یه پیش زمینه خوبه برای شروع کار تو این زمینه. ولی همه چیز نیست. باید خودتون هم تلاش کنید و تجربه کسب کنید. من بعد از گرفتن مدرک، رفتم تو یه رستوران کارآموزی کردم. تو دوره کارآموزی خیلی چیزا یاد گرفتم که تو فنی حرفه ای یاد نگرفته بودم. پس فقط به مدرک اکتفا نکنید، دنبال کسب تجربه هم باشید. کارآموزی یه فرصت عالیه برای یادگیری و پیشرفت. من الان یه سرآشپز هستم و خیلی از کارآموزی که کردم راضی هستم.
تجربه شماره 7: هزینه دوره ها بالاست!
هزینه دوره های فنی حرفه ای آشپزی به نظرم یه کم بالاست. من برای گرفتن مدرک خیلی پول خرج کردم. البته آموزش هاشون خوبه، ولی هزینه اش یه کم زیاده. اگه میخواین مدرک بگیرید، حتماً قبلش تحقیق کنید و ببینید که آیا میتونید هزینه اش رو پرداخت کنید یا نه. شاید بتونید از وام دانشجویی یا کمک هزینه تحصیلی استفاده کنید. به هر حال، باید یه برنامه ریزی مالی داشته باشید. من الان دارم سعی میکنم هزینه هایی که کردم رو جبران کنم.
تجربه شماره 8: مدرک کمک کرد اعتماد به نفسم بیشتر بشه!
گرفتن مدرک آشپزی فنی حرفه ای، خیلی به اعتماد به نفسم کمک کرد. من همیشه عاشق آشپزی بودم، ولی فکر میکردم که استعداد ندارم. وقتی مدرک رو گرفتم، حس کردم که واقعاً میتونم تو این زمینه موفق بشم. الان خیلی با انگیزه تر آشپزی میکنم و از امتحان کردن غذاهای جدید نمیترسم. اگه شما هم به آشپزی علاقه دارید، حتماً مدرک بگیرید. بهتون کمک میکنه که اعتماد به نفستون بیشتر بشه. مهم اینه که به خودتون باور داشته باشید. من الان دارم برای شرکت تو یه مسابقه آشپزی آماده میشم.
تجربه شماره 9: مدرک، یه سرمایه گذاری بلند مدته!
به نظر من گرفتن مدرک آشپزی فنی حرفه ای، یه سرمایه گذاری بلند مدته. شاید الان نتایجش رو نبینید، ولی در آینده حتماً به دردتون میخوره. من الان دارم تو یه شرکت catering کار میکنم. مدرک آشپزی به من کمک کرد که این کار رو پیدا کنم. شرکت catering داره منو میفرسته یه دوره تخصصی در خارج از کشور بگذرونم. این یه فرصت عالیه برای پیشرفت و یادگیری. پس اگه میخواین تو زمینه آشپزی پیشرفت کنید، حتماً مدرک بگیرید. مطمئن باشید که پشیمون نمیشید.
تجربه شماره 10: باید زبانت خوب باشه!
من مدرک آشپزی رو گرفتم و رفتم یه رستوران بین المللی کار کنم. اونجا فهمیدم که زبونم خیلی ضعیفه. خیلی از دستورالعمل ها به زبان انگلیسی بودن و من نمیتونستم درست متوجه بشم. اگه میخواین تو یه رستوران بین المللی کار کنید، حتماً زبانتون رو تقویت کنید. میتونید تو کلاس های زبان شرکت کنید یا از منابع آنلاین استفاده کنید. مهم اینه که بتونید با سرآشپز و بقیه کارکنان ارتباط برقرار کنید. من الان دارم زبان انگلیسی یاد میگیرم و امیدوارم بتونم یه روزی دوباره تو یه رستوران بین المللی کار کنم.
تجربه شماره 11: مدرک گرفتم و مربی آشپزی شدم!
من بعد از گرفتن مدرک، تصمیم گرفتم مربی آشپزی بشم. خیلی از آموزش دادن به دیگران لذت میبرم. الان تو یه آموزشگاه آشپزی کار میکنم و به هنرجوها آموزش میدم. خیلی خوشحالم که میتونم تجربیاتم رو با دیگران به اشتراک بذارم. اگه شما هم به آموزش دادن علاقه دارید، میتونید بعد از گرفتن مدرک، مربی آشپزی بشید. مهم اینه که صبور باشید و بتونید با هنرجوها ارتباط برقرار کنید. من عاشق کارم هستم و ازش لذت میبرم.
تجربه شماره 12: بهداشت خیلی مهمه!
تو دوره های فنی حرفه ای خیلی به بهداشت تاکید میکنن. این خیلی خوبه، چون بهداشت تو آشپزی خیلی مهمه. باید همیشه دستاتون رو بشورید و از مواد اولیه تمیز استفاده کنید. اگه بهداشت رو رعایت نکنید، ممکنه باعث مسمومیت غذایی بشید. پس همیشه به بهداشت توجه کنید، چه تو خونه و چه تو رستوران. این یه مسئولیت اخلاقیه. من همیشه بهداشت رو رعایت میکنم و به بقیه هم توصیه میکنم که این کار رو انجام بدن.
تجربه شماره 13: مدرک، راهی برای مهاجرت!
من مدرک آشپزی رو گرفتم چون میخواستم مهاجرت کنم. خیلی از کشورها به آشپزهای ماهر نیاز دارن. با مدرک آشپزی میتونید ویزای کاری بگیرید و به یه کشور دیگه مهاجرت کنید. البته باید شرایط دیگه ای هم داشته باشید، مثل مدرک زبان و سابقه کار. ولی مدرک آشپزی یه امتیاز مثبته. من الان تو یه رستوران تو کانادا کار میکنم و خیلی راضیم. اگه شما هم قصد مهاجرت دارید، میتونید مدرک آشپزی بگیرید.
تجربه شماره 14: سخت گیری تو امتحانات زیاده!
امتحانات فنی حرفه ای خیلی سختگیرانه هستن. باید خیلی خوب درس بخونید تا بتونید قبول بشید. سوالات هم تئوری هستن و هم عملی. پس فقط به دوره های آموزشی اکتفا نکنید، خودتون هم مطالعه کنید. میتونید از کتاب های کمک آموزشی و منابع آنلاین استفاده کنید. مهم اینه که آمادگی کامل داشته باشید. من خیلی استرس داشتم، ولی خوشبختانه تونستم قبول بشم.
تجربه شماره 15: مدرک گرفتم و کارآفرین شدم!
من بعد از گرفتن مدرک، تصمیم گرفتم کارآفرین بشم. یه کسب و کار کوچیک راه انداختم و خودم رئیس خودمم. یه کافی شاپ کوچیک دارم و قهوه و کیک خونگی میفروشم. خیلی خوشحالم که تونستم به آرزوم برسم. اگه شما هم ایده ای دارید، میتونید بعد از گرفتن مدرک، کارآفرین بشید. مهم اینه که جسارت داشته باشید و از شکست نترسید. من به همه توصیه میکنم که کارآفرین بشن.
تجربه شماره 16: تو انتخاب آموزشگاه دقت کنید!
من تو یه آموزشگاه ثبت نام کردم که خیلی بد بود. اساتیدش بی تجربه بودن و آموزش هاشون خوب نبود. قبل از ثبت نام تو یه آموزشگاه، حتماً تحقیق کنید و از بقیه هنرجوها سوال بپرسید. ببینید که آیا اساتیدش مجرب هستن و آموزش هاشون کاربردی هست یا نه. انتخاب یه آموزشگاه خوب خیلی مهمه. من خیلی پشیمونم که تو اون آموزشگاه ثبت نام کردم. الان دارم تو یه آموزشگاه دیگه درس میخونم و خیلی راضیم.
تجربه شماره 17: مدرک گرفتم و آشپز خونه خودم رو راه انداختم!
من همیشه دوست داشتم یه آشپزخونه کوچیک داشته باشم و غذاهای خونگی درست کنم. بعد از گرفتن مدرک، این آرزوم به حقیقت پیوست. الان یه آشپزخونه کوچیک تو خونه ام راه انداختم و غذاهای سنتی درست میکنم و میفروشم. خیلی از مشتری هام از غذاهام راضی هستن و دوباره سفارش میدن. اگه شما هم دوست دارید یه آشپزخونه خونگی داشته باشید، حتماً مدرک آشپزی بگیرید. مهم اینه که کیفیت کارتون خوب باشه و مشتری ها راضی باشن. من خیلی خوشحالم که تونستم به آرزوم برسم.
تجربه شماره 18: باید مدیریت بلد باشید!
من یه رستوران راه انداختم، ولی نتونستم مدیریتش کنم. به خاطر همین ورشکست شدم. مدیریت یه رستوران خیلی سخته. باید بتونید کارکنان رو مدیریت کنید، مواد اولیه رو تهیه کنید و هزینه ها رو کنترل کنید. اگه میخواین یه رستوران راه بندازید، حتماً قبلش یه دوره مدیریت بگذرونید. یا از یه مشاور کمک بگیرید. مدیریت درست خیلی مهمه. من الان دارم سعی میکنم دوباره یه کسب و کار راه بندازم.
تجربه شماره 19: مدرک گرفتم و تو برنامه تلویزیونی آشپزی شرکت کردم!
من مدرک آشپزی رو گرفتم و خیلی جدی دنبال آشپزی رفتم. یه روز تو یه برنامه تلویزیونی آشپزی شرکت کردم و برنده شدم!این یه فرصت عالی بود برای دیده شدن و پیشرفت. الان خیلی معروف شدم و پیشنهادات زیادی دارم. اگه شما هم به آشپزی علاقه دارید، حتماً مدرک بگیرید و تلاش کنید تا به آرزوهاتون برسید. هیچ وقت ناامید نشید. من به همه توصیه میکنم که تو مسابقات آشپزی شرکت کنن.
تجربه شماره 20: مدرک فقط یه شروع بود!
مدرک آشپزی فنی حرفه ای برای من فقط یه شروع بود. بعد از گرفتن مدرک، من خیلی چیزهای دیگه هم یاد گرفتم و تجربه های زیادی کسب کردم. آشپزی یه حرفه پویاست و همیشه باید در حال یادگیری باشید. من الان یه سرآشپز هستم و به بقیه هم توصیه میکنم که هیچ وقت از یادگیری دست نکشن. همیشه دنبال چیزهای جدید باشید و سعی کنید بهترین باشید. من عاشق آشپزی هستم و از این کار لذت میبرم. به امید موفقیت همه.







طی چند سالی که در زمینه آموزش های مهارتی فعالیت دارم، دیده ام که بسیاری از افراد گمان می کنند مدرک آشپزی به تنهایی برای موفقیت در این حوزه کافی است. در حالی که این تنها یک گام اولیه است و بدون تمرین مستمر و کسب تجربه عملی، ارزش چندانی نخواهد داشت. یادم می آید یکی از دوستانم مدرک گرفت اما به علت نداشتن مهارت کافی نتوانست در رستورانی استخدام شود.
یکی از اشتباهات رایج این است که افراد بدون تحقیق درباره کیفیت آموزشگاه ها اقدام به ثبت نام می کنند. برخی آموزشگاه ها استانداردهای لازم را ندارند و فقط به فکر جذب هنرجو هستند. خودم در ابتدا بدون بررسی در یک مرکز نامعتبر ثبت نام کردم و بعد مجبور شدم دوره را در جای دیگری دوباره بگذرانم. انتخاب یک آموزشگاه معتبر و با سابقه واقعا حیاتی است.
نکته آخر اینکه نباید تصور کنیم با گرفتن مدرک همه چیز تمام شده است. دنیای آشپزی همیشه در حال تغییر و پیشرفت است و باید مدام دانش خود را به روز کنیم. من سال گذشته در یک کارگاه تخصصی شیرینی پزی شرکت کردم و متوجه شدم چقدر تکنیک های جدیدی وجود دارد که در دوره های اولیه یاد نگرفته بودم. موفقیت در این رشته نیازمند یادگیری مداوم است.
دوره های فنی حرفه ای اگر با آموزشگاه های معتبر و اساتید باتجربه همراه باشند واقعا می توانند مسیر را هموار کنند. من سال گذشته در یک آموزشگاه خوب دوره را گذراندم و الان با همان مهارت ها یک کافی شاپ کوچک دارم که خوب جواب می دهد.
مشکل اصلی بعضی آموزشگاه ها این است که بیشتر روی مباحث تئوری تمرکز می کنند در حالی که هنرجو نیاز به کار عملی دارد. یادم می آید هفته اول دوره ما فقط درباره تاریخچه آشپزی خواندیم در حالی که دلمان می خواست سریع تر کار با چاقو و اجاق را یاد بگیریم.
کسانی که قصد مهاجرت دارند بهتر است بدانند مدرک فنی حرفه ای در بعضی کشورهای اروپایی ارزش دارد. یکی از دوستانم با همین مدرک توانست در یک رستوران ایرانی در آلمان مشغول به کار شود البته به شرطی که مدرک زبان هم داشته باشید.
برای کسانی که می خواهند کسب و کار خانگی راه بیندازند توصیه می کنم علاوه بر مهارت آشپزی حتما اصول بازاریابی را هم یاد بگیرند. من اول ماهی 50 کیک می فروختم ولی بعد از یادگیری نکات ساده بازاریابی اینستاگرام فروشم به 200 عدد در ماه رسید.